Niin autoja kuin moottoripyöriä korjataan sekä omin neuvoin että ammattilaisten toimesta. Useimmiten suurin syy itse tehtävälle remontille on hinta, vaikka oma ammattitaito ei välttämättä tehtävään riittäisikään. Milloin kannattaa värkätä itse, ja milloin on syytä viedä kulkupeli ammattilaisen huollettavaksi?

Autokannan ollessa vanhempaa moni ryhtyi rohkeammin tekemään itse auton laajempaa remonttia. Autojen sähköistymisen myötä uuden, tietokoneohjelmoidun autokannan kotihuoltoa kannattaa kuitenkin välttää ja pyrkiä huoltamaan kulkuvälineensä autokorjaamolla auton huolto-ohjelman mukaisesti. Monet käyttävätkin autonsa merkkikorjaamoilla pidentääkseen auton arvoa ja käyttöikää. Auton huoltamiselle on mahdollista myös hakea rahoitusta kuten freedomrahoitus, joka auttaa kattamaan autohuollon yllättävätkin kustannukset.

Tämän päivän ihminen vaalii sujuvaa mutkattomuutta, ja autojen kohdalla se tarkoittaa yllätyksettömiä ajokilometrejä.

Mikäli haluaa kuitenkin säästää korjauskuluissa tai muuten nauttii itse tekemisestä, voi autoa huoltaa osittain myös ilman ammattiapua. Autoa on mahdollista tehdä itse renkaidenvaihto, nesteiden lisääminen ja öljynvaihto, ja autosta riippuen myös jarrupalojen ja polttimoiden vaihto on mahdollista kotitallissa. Jollei oman kodin yhteydessä ole sopivaa huoltotilaa ajoneuvolle, monilla paikkakunnilla on vuokralla hallitilaa tätä tarkoitusta varten.

Monet autotarvikemyymälät pitävät valikoimissaan halpoja testauslaitteita, joilla modernimman auton vikakoodistoa voi koittaa lukea ja tarvittaessa nollata. Tämä ei kuitenkaan ole kannattavin tapa huoltaa autoaan.

Autokorjaamoissa auto kytketään tavallisesti tietokonelukijaan, joka kertoo auton huollon tarpeista ja ohjaa vaadittaviin korjauksiin. Samalla auton huoltomittari nollataan ammattilaisten toimesta, jolloin voidaan taata auton huolto-ohjelman asianmukainen seuraaminen.

Nykyihmisen ollessa entistä tietoisempi kulutuskäyttäytymisestään ja ympäristön suojelemisen merkittävyyden korostumisesta, on hyvä huomioida, että ammattilaishuollossa lisäksi kerätään talteen ja hävitetään asianmukaisesti kaikki auton huollossa syntyneet jätteet kuten jäteöljyt.

Moottoripyörän suhteen on hyvä varautua sekä kevät- että syyshuoltoon. Suomessa moottoripyöräkausi saattaa olla lyhyt, vaikka lyhentynyt talvikausi onkin viime vuosina lisännyt ajopäivien määrää.

Syyshuollon suhteen monia tehtäviä motoristi voi suorittaa itsekin. Toiset tyhjentävät polttoainetankin talveksi, mutta kondensaatioveden pelossa monet suosittelevat polttoainetankin jättämistä täyteen talven ajaksi. Tällöin on hyvä lisätä polttoaineen joukkoon säilöntäainetta polttoaineen huonon säilyvyyden parantamiseksi.

Motoristin mottona on, ettei uutta ajokautta tulee aloittaa vanhoilla öljyillä. Ennen pyörän laittamista talviteloille onkin syytä vaihtaa öljyt ja suodatin. Pyörä on myös hyvä käydä läpikotaisin läpi – tarkistaa renkaat, jarrut ja iskunvaimentimet sekä laakerit, rasvata ketjut ja nivelet. Akku irrotetaan ja varastoidaan asianmukaisesti talven ajaksi. Vaihtoehtoisesti akulle voi hankkia ylläpitolaturin, joka antaa seisonnan ajan akulle virtaa riittävästi sen ylläpitoa varten. Vielä ennen talvisäilytystä moottoripyörä on hyvä pestä, jottei lika pääse syövyttämään maalipintaa ja ruostuttamaan pyörää talven aikana.

Hyvin tehty syyshuolto keventää pyörän keväthuoltoa. Jos öljyt on vaihdettu syksyllä, riittää keväällä öljyn määrän tarkastaminen ja tarvittaessa öljyn lisääminen. Myös jarrunesteet sekä jäähdytysneste on syytä tarkistaa. Renkaiden kunto käydään läpi ja huolehditaan rengaspaineista. Lisäksi on hyvä huomioida ohjauslaakerin toimivuus. Sitten vielä akku täyteen, ketjujen rasvaus ja kireyden tarkistus ja liikkeelle! Polttoainetankkiin on hyvä saada uutta polttoainetta, kun pyörä on otettu talven jälkeen ajoon.

Tänä päivänä moottoripyörät viedään kuitenkin herkästi ammattilaisten huollettavaksi, sillä kuten autoissa, myös moottoripyörissä tietotekniikka on lisääntynyt pyöräkannan uudistuessa. Moottoripyörähuoltamot tarjoavat kokonaisvaltaista palvelua pesuista ja vahauksista kausihuoltoihin ja aina kolarien ja ilkivallan jälkien korjauksiin saakka.

Niin autoille kuin moottoripyörille on tarjolla monenlaista itse tehtävää huoltoa sekä täyden palvelun huoltamoita, jotka tuunaavat kulkupelin halutulla tavalla. Kattava huoltokirja on kuitenkin paras tae menopelin arvon, kunnon ja turvallisuuden ylläpitoon.