Uuden auton hankkiminen on todella suuri päätös, jota ei kannata tehdä hetken mielijohteesta. Erityisesti autoa koskeviin yksityiskohtiin on syytä kiinnittää huomiota ja miettiä rauhassa, millaisen ajoneuvon haluaa alleen. Esimerkiksi päätös siitä, haluaako seuraavien vuosien aikana ajaa mieluummin manuaalivaihteista vai automaattivaihteista autoa, on todella oleellinen.

Tärkeintä on selvittää hyvät ja huonot puolet etukäteen, jonka jälkeen on helpompi tehdä päätös siitä, millainen auto on juuri omiin tarpeisiin se kaikkein sopivin. Tässä artikkelissa käydään läpi muutamia auton vaihteiston valitsemiseen liittyviä seikkoja, joita on hyvä pohtia ennen lopullista ostopäätöstä.

Automaattivaihteisen auton puolesta puhuu ajamisen helppous. Kuljettajan ei tarvitse pohtia kuumeisesti, josko päällä on aivan liian raskas vaihde auton vauhtiin nähden. Autoa voi ajaa näppärästi vain kaasua ja jarrua painelemalla, siinä missä manuaalisessa vaihteistossa saattaa kokemattoman kuskin käsissä moottori yskiä ja jalatkin mennä siinä samassa solmuun. Automaattivaihteinen auto soveltuu aivan erinomaisen hyvin kaupunkiajoon, sillä jatkuva pysähtely liikennevaloissa ja terävät käännökset edellyttäisivät manuaalivaihteisessa autossa jatkuvaa vaihdekepin kanssa säätämistä. Automaattivaihteisten autojen huonoihin puoliin lukeutuu jossain määrin korkeampi hinta, sillä useimmiten automaattivaihteisto maksaa autossa noin pari tonnia enemmän verrattuna manuaalivaihteiseen autoon. Tämän lisäksi automaattivaihteisessa autossa on vähemmän mahdollisuuksia vaikuttaa taloudelliseen ajotapaan, kun auto päättää, millä vaihteella kuljetaan, eikä silloin välttämättä pysty valitsemaan sitä kaikkein optimaalisinta vaihdetta liikkumiseen esimerkiksi ylämäissä. Toisaalta nykyteknologia on mahdollistanut sen, että myös automaattivaihteisissa autoissa kierrokset on pyritty virittämään mahdollisimman vähän kuluttavalle tasolle. Yleisesti ottaen automaattivaihteiston edut painavat monella vaakakupissa haittoja enemmän, jonka vuoksi yhä useampi valitsee automaattivaihteisen ajopelin, ja arviolta joka neljäs uusi auto onkin automaattivaihteistolla varustettu.

Manuaalivaihteistossa on puolestaan monen mielestä oikeaa ajamisen meininkiä, jota automaattivaihteisella autolla ei pääse kokemaan. Jos on joskus opetellut ajamaan manuaalivaihteisella autolla, ei taito siinä tapauksessa koskaan unohdu. Onkin tottumuskysymys, tuntuuko manuaalivaihteinen auto helpolta vai ei. Jos käy autokoulun manuaalivaihteisella autolla, ei kuljettajan silloin tarvitse pohtia, josko automaattivaihteistakin autoa saisi joskus ajaa. Sen sijaan autokoulun automaattivaihteisella autolla käynyt ei saa lain mukaan kuljettaa manuaalivaihteista autoa. Hyvä kuljettaja pystyy ajamaan manuaalivaihteista autoa paremmin kuin mihin mikään automaattivaihteisen auton kuljettaja koskaan, mutta tämä vaatii harjoittelua ja aitoa kiinnostusta siitä, millainen ajaminen edesauttaa taloudellista toimintatapaa. Suurin osa käytetyistä autoista vielä nykyäänkin on manuaalivaihteisia, mutta yhä useammin alkaa käytettyjen ajoneuvojen markkinoilla näkemään myynnissä myös automaattivaihteisia ajoneuvoja. Suomessa kuitenkin ajetaan vielä maailmaan nähden verrattain paljon manuaalivaihteilla, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa selkeä valtaosa ajoneuvoista on automaattivaihteisia ja manuaalivaihteisuus mielletään vanhanaikaiseksi.