Kun perheen koko kasvaa, saattaa olla tarpeen päivittää myös perheen auto. Tähän artikkeliin on koottu vinkkejä vauvaperheen auton valintaan liittyen. Ensimmäiseksi on tietysti varmistettava, että lapsen tarvitsemat turvavälineet mahtuvat autoon, ja lapsella on auton kyydissä riittävä aurinkosuoja. Tavaratilojen riittävyys on lapsiperheessä erittäin tärkeä auton valintaan vaikuttava seikka, samoin auton turvallisuus. Monesti oman perheen suosikkiauto saattaa löytyä sellaisten autojen joukosta, joita muutkin perheet suosivat. Tähän ryhmään kannattaakin tutustua vakavasti sillä silmällä.

1. Tarkista, että turvakaukalo ja -istuin mahtuvat hyvin autoon

Pieni vauva matkustaa autossa yleensä turvakaukalossa, mutta siirtyy melko pian turvaistuimeen. Onkin tärkeää varmistaa etukäteen, että autossa on riittävästi tilaa niin turvakaukalolle kuin -istuimellekin. Erityisen tärkeää tämä on, mikäli autossa matkustaa kerralla useampia turvalaitteita käyttäviä lapsia! Autoliiton sivuilta löytyy tietoa turvaistuintesteistä ja näihin testeihin tuloksineen kannattaa tutustua ennen kuin hankkii vauvalle turvakaukalon, tai -istuimen. Markkinoilta on nimittäin löytynyt sellaisiakin istuimia, joiden turvallisuudessa on ollut vakavia puutteita!

2. Huolehdi lapsen riittävästä aurinkosuojasta

Pieni lapsi tulee suojata auringolta myös autossa. Onneksi markkinoilta on saatavilla näppäriä valmiiksi leikattuja aurinkosuojakalvoja, joilla autosi ikkunat on mahdollista tummentaa. Löydät runsaasti vaihtoehtoja esimerkiksi sivustolta https://evofilm.fi/ ja saat samalla myös lisätietoa aurinkosuojakalvojen monipuolisesta käytöstä.

3. Varmista tavaratilojen riittävyys

Kun mukana kulkee vauva, on tärkeää varmistaa, että auton tavaratilat ovat riittävän suuret koko perheen tarpeisiin. Varmista, että vauvan vaunut ja muut tarvikkeet kulkevat näppärästi mukana. Jos perheessä on vielä lemmikki, on hyvä tarkistaa etukäteen, että kaikki mahtuvat turvallisesti mukaan.

4. Valitse mahdollisimman turvallinen auto

Kun elämän tärkein ihminen kulkee autolla, on luonnollisesti tärkeää valita mahdollisimman turvallinen auto. On tärkeää tietää, kuinka auto käyttäytyy mahdollisessa onnettomuustilanteessa, jotta voisi valita mahdollisimman turvallisen auton. Esimerkiksi Tekniikan Maailma julkaisee autojen törmäystestejä, jotka voivat auttaa valinnan tekemisessä.

5. Tutustu muiden perheiden suosimiin autoihin

Yksi hyvä idea on tutustua myös muiden perheiden suosimiin automalleihin, sillä näiden joukosta saattaa löytyä myös sinun perheesi suosikki.

6. Lähde koeajolle perheesi kanssa

Ennen ostopäätöksen tekemistä on hyvä idea käydä koeajolla koko perheen kanssa. Näin saat hyvän käsityksen siitä, kuinka tietty automalli sopisi juuri sinun perheellesi. Näet kuinka perheesi mahtuu auton kyytiin, ja miltä ajaminen heistä tuntuu. Koeajon aikana saat myös tuntumaa auton käyttäytymiseen ja olet askeleen lähempänä oikean päätöksen tekemistä. Jos perheen molemmat vanhemmat ajavat autoa, kannattaa molempien kokeilla uuden auton ajotuntumaa ennen ostopäätöksen tekemistä. Kun kyydissä on lapsia, on erityisen tärkeää, että auton jokainen kuljettaja hallitsee auton tilanteessa kuin tilanteessa!

Ellet oikein tiedä, millaisia automalleja ja -merkkejä muut perheet suosivat, kysy asiaa suositulla keskustelupalstalla ja nappaa keskustelijoiden parhaat vinkit talteen. Saatat yllättyä keskustelupalstan tarjoamaan voimaan ja vertaistukeen! Esimerkiksi Vauva.fi:n Aihe vapaa -palstaa moititaan usein kyräilystä ja toisten lyttäämisestä, mutta toisaalta tältä vilkkaalta keskustelupalstalta löytyy myös hyviä vinkkejä ja vertaistukea. Myös Facebookista löytyy useita vilkkaita keskusteluryhmiä, joissa lapsiperheet jakavat ajatuksiaan ja kokemuksiaan. Kysy rohkeasti neuvoa ja vinkkejä tällaisella palstalla ja saatat saada vinkkejä, jotka johdattavat sinut jälleen lähemmäs oikean automallin valintaa!